Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ

Με την ευκαιρία της έκθεσης γλυπτών του Degas στο μουσείο Ηρακλειδών από 26 Νοεμβρίου θα παρουσιάζεται το πρόγραμμα "ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ".
Πιο συγκεκριμένα:
Συγκριτική αναδρομή στην ιστορία της Γλυπτικής και των Μαθηματικών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, με επισήμανση των σημείων επηρεασμού της Γλυπτικής από τα Μαθηματικά. Πιο συγκεκριμένα εξετάζονται και διερευνούνται:
Το επίπεδο των μαθηματικών ανακαλύψεων και αναζητήσεων, οι οποίες επηρεάζουν και διαμορφώνουν την εκάστοτε κυρίαρχη άποψη περί κάλλους και αρμονίας από την εποχή των Πυθαγορείων, του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, της Ελληνιστικής εποχής, της Αναγέννησης αλλά και της γεωμετρικότητας της γλυπτικής του 20ου αιώνα.
Οι μαθηματικές αναλογίες του αγάλματος "Δορυφόρος" του αρχαίου γλύπτη Πολύκλειτου, αναλογίες οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν ως πρότυπο απεικόνισης του ανθρωπίνου σώματος από την κλασική Ελλάδα, το Βιτρούβιο και στη συνέχεια μέχρι την ύστερη Αναγέννηση.
Η χρήση της μαθηματικής αναλογίας της χρυσής τομής από τον διάσημο αρχαίο γλύπτη Φειδία (προς τιμήν του οποίου άλλωστε πολλούς αιώνες αργότερα η Δύση την ονόμασε με το αρχικό του γράμμα Φ) και στη συνέχεια στην Αναγέννηση από τους διασημότερους καλλιτέχνες της όπως ο DaVinci.
Ο επηρεασμός σημαντικών γλυπτών από σύγχρονους νέους κλάδους των Μαθηματικών όπως η Τοπολογία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: